jak przygotować kawę

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje wielkiego trudu. jaką kawę piją Polacy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film