przepisy na włoskie dania

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd więc wziąć innowacyjny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w rzeczy samej należałoby dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.