Dobra włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska kuchnia, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. menu ze świeżymi produktami Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film