Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ restauracji. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci próbują mniej znane dania – canelloni, lasagne czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się też mniej popularne dania, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz dania z różnych zakątków Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Dobre wina włoskie
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Kolacja w stylu włoskim bez wyjątku powinien zawierać też aperitiff. Lampka białego wina to dla Włocha reguła. restauracja włoska La grande Mamma w Krakowie Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia a także noto z Sycylii. Restauracja włoska – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przyrządzić nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film